MOuntain Valorisation through INterconnectedness and Green growth – Αξιοποίηση ορεινών όγκων μέσω διασυνδεσιμότητας και πράσινης ανάπτυξης

Η Μονάδα Ερευνών Αγοράς και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχουν και συμπράττουν, ως διακριτοί τοπικοί εταίροι, στο Έργο MOVING – MOuntain Valorisation through INterconnectedness and Green growth : Αξιοποίηση ορεινών όγκων μέσω διασυνδεσιμότητας και πράσινης ανάπτυξης που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Horizon 2020» (2020-2024).

Οι ορεινοί όγκοι καλύπτουν το 36% της Ευρωπαϊκής επιφάνειας και διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην παροχή δημόσιων και ιδιωτικών αγαθών. Ωστόσο, οι ορεινοί όγκοι εξακολουθούν να θεωρούνται «η υποτιμημένη οικολογική ραχοκοκαλιά της Ευρώπης», εξαιτίας της ανεπαρκούς γνώσης για πολλές πτυχές αυτών των περιοχών που επηρεάζουν τη διαχείρισή τους.

Στόχος του Έργου είναι να οικοδομήσει ικανότητες στις τοπικές κοινωνίες και να συν-αναπτύξει πολιτικά πλαίσια σε ολόκληρη την Ευρώπη για τη δημιουργία νέων ή αναβαθμισμένων και διευρυμένων αλυσίδων αξίας (Value Chains), συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των ορεινών περιοχών, αξιοποιώντας τοπικούς πόρους και παρέχοντας ιδιωτικά και δημόσια αγαθά.

Το Έργο θα μελετήσει αλυσίδες αξίας (value chains) που υπάρχουν στις Ευρωπαϊκές ορεινές περιοχές και θα αξιολογήσει σε βάθος 23 επιλεγμένες περιοχές αναφοράς σε 16 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την ευρεία διαφοροποίηση των ορεινών περιοχών στην Ευρώπη. Με βάση τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τις αλυσίδες αξίας, το Έργο θα οικοδομήσει μια πανευρωπαϊκή Κοινότητα Πρακτικής (Community of Practice) για αυτές, βασισμένη σε  Πλατφόρμες Πολλαπλών Φορέων (Multi-actor Platforms), που θα συγκεντρώνουν ενδιαφερόμενους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ερευνητές, και θα τους εμπλέκουν στον από κοινού σχεδιασμό και στην επικύρωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

URL: https://www.moving-h2020.eu/

Συνημμένα