Sustainable Innovation and Governance in the Mediterranean Area for the WEF Nexus

H MEAE συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sustainable Innovation and Governance in the Mediterranean Area for the WEF Nexus που χρηματοδοετείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area (PRIMA)  στο πλαίσιο του Horizon 2020. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από το 2020 έως το 2023.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

  1. Επανεξέταση και αξιολόγηση υφιστάμενων και προηγούμενων πρωτοβουλιών στην περιοχή της Μεσογείου και αξιολόγηση των παρεμβάσεων που εξισορροπούν κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και παράγοντες που σχετίζονται με  φυσικούς πόρους.
  2. Προσδιορισμός των βασικών τεχνικών και οικολογικών χαρακτηριστικών που προωθούν ανθεκτικά και παραγωγικά αγρο-οικοσυστήματα με τη διεξαγωγή συγκριτικής ανάλυσης και προσομοίωσης μοντέλων. Η μία περίπτωση (casy-study) θα αφορά στη λίμνη του Κουρνά και τις χρήσεις του υδάτινου δυναμικού της.
  3. Εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης και διοργάνωση εργαστηρίων που διευκολύνουν τη μεταφορά γνώσης και υποστηρίζουν τη λήψη αποφάσεων, τη διατομεακή διακυβέρνηση, τη δυνατότητα κλιμάκωσης και τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων.
  4. Ανάπτυξη πύλης ψηφιακής καινοτομίας για τον κύκλο Νερό-Οικοσυστήματα-Τροφή (Water-Ecosystems-Food – WEcoF) που προωθεί τον από κοινού σχεδιασμό πρωτοβουλιών Nexus και λειτουργεί ως εργαλείο ανάπτυξης ικανοτήτων.

Οι λοιποί φορείς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα είναι :

  • Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου
  • Πανεπιστήμιο Καΐρου
  • Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης